Glavni / Ručni zglob

Artroplastika kuka. Povratne informacije nakon operacije

Dobrodošli na vodeći neprofitni forum za reumatologiju!

Artroplastika kuka

06 travnja 2017 09:27

Više ne trebam, možda netko treba:
Ja prodajem hipu Orlett HFO-333, veličine M.
Odgovara svakoj nozi.
U izvrsnom stanju.
Svi vijci, trake, čičak na zalihi.
Ja prodajem, jer nakon operacije više ne trebam.

Cijena: 25.000 rubalja. (novo vrijedno više od 50.000)

Za sva pitanja: 89263002323
Ivan

Artroplastika kuka

15.04.2017 23:22

Danas je točno godinu dana nakon moje operacije, a ja bih želio podijeliti svoje osjećaje (jednom sam stvarno propustio ove recenzije NAKON).

Sada mogu bez mnogo napora nositi čarape, mogu se nokte odrezati na operiranu nogu, mogu sjediti "nogu na nozi" (ponekad duša pita)), iako ne toliko duboko kao što sam bila u mladosti
Prestao je povrijeđivati ​​(TTT) drugi kuk i postupno manje boljeti koljeno na drugoj nozi (iako postoji mala artroza tamo), ali mislio sam da je sljedeći. O tome što me boli leđa, potpuno sam zaboravio, sjećam se samo TOGA na godinu dana
Pa, hod može biti gotovo "od kuka" za prikazati ako je potrebno) Iako pete još uvijek ne povlače pete.
I to je unatoč činjenici da sam lijena i nisam posebno "razvila" nogu.

Nemojte se bojati, život se nastavlja!

Artroplastika kuka

16. travnja 2017. 07:22

Artroplastika kuka

16.04.2017 08:04

Artroplastika kuka

16.04.2017 11:50

Da, našao sam (pročitao sam temu od korica do korica) i tada su me jako smirili, jer Bila sam uplašena.
Zato je dodala u prasicu.

A operacija je doista donijela veliku korist usporedbom onoga što je bilo prije i sada.
Prije nego što sam došao do najbližeg dućana (snažne šepavosti i boli), stavio sam čarapu.
I, što je najvažnije, činilo se da, ako je već 40 godina, sve to već povrijeđeno i izlijetanje, kako onda i zašto živjeti?

Sada sam pun nade i optimizma da ćemo se opet boriti!)

Artroplastika kuka

19. travnja 2017. 18:27

Artroplastika kuka

6. svibnja 2017. 22:17

Oh, moje riječi prije operacije

Pozdrav svima
Sada o glavnoj stvari.
Danas, točno tri mjeseca ili 12 tjedana i pet dana od dana operacije.
Nuss, sumirati:

bol
Neću ni opisati bolove prije. Mogu samo reći da prošla godina više nije mogla normalno hodati ni spavati.
NAKON to su se već pojavili drugi bolovi - postoperativni, iako sam ih u početku jedva osjetio, jer U bolnici su ubodeni lijekovi protiv bolova. Tada je u razdoblju rehabilitacije bol bila više od neuspješnih pokreta ili položaja. Ne boli bol, ništa. Jedina stvar, ponekad u snu, osjećala sam bol. A ponekad i mišići. Sada, drugi tjedan, uopće ne osjećam nikakvu bol. Rijetko, rijetko lagano, nije čak ni bol, već rezidualni učinak operacije, tkiva i mišića, jer nije hladan u fazi ozdravljenja.

šav
Općenito nije bolesna. Apsolutno. I nije mi smetalo. Bolnica je liječena nekoliko puta, sve se brzo i brzo razvijalo. U rehabilitacijskom centru upravo sam ga zalijepio gazom tako da se nisam držao dok se niti ne riješe. Nodul (rep, kako se naziva), koji više nije ostao negdje u četvrtom ili petom tjednu. Tjedan dana prije, šav je lagano počešljan na jednom mjestu i tamo se izliječio nekoliko dana, prekriven koricom, pod njom se nakupila žuta tekućina, rastrgao sam, alkohol, jod i tako dalje dva ili tri puta dnevno. Nemojte se držati bilo čega i izbjegavati kontakt s odjećom i drugim stvarima. Sama šava nije velika, uredna, dok je ružičasta, ali s vremenom će postati bijela. Bio sam izrezan kroz stari dječji šav i sada šav na šavu izgleda "spektakularno")) Nije me briga, za cijeli život sam živio s njim, samo se dizajn promijenio)))

pripravci
Vidio sam samo u bolnici. Kuće se uopće nisu gnjavile. NEMOJTE PONOVITI! Jer ja sam, sve može biti drugačije s vama. Govorim o drogama koje su propisane za razrjeđivanje krvi. Da vas podsjetim, ja nemam dijagnozu na temu mjesta, problem je urođen i samo s jednim zglobom, stoga nisam pio ništa povezano s RA prije i poslije.

vježbe
U bolnici, ležeći na krevetu, strogo je stegnula mišiće, povukla i iskrivila noge, lutala hodnikom i stubištem, poput sjene Hamletovog oca deset puta dnevno. Bilo je relativno lako, ali brzo se umorilo. U rehabilitacijskom centru, svaki dan sam redovito išao na gimnastiku / gimnastiku.. Zamislite da sam zaboravio kako se to zove ispravno))) Po dolasku kući učinio sam sve isto, ali ne dosljedno i ne disciplinirano. Samo sam pokušao barem jednom dnevno napraviti niz vježbi. Hodao sam samo oko stana - u Sibiru je počela proljetna glazura, strašno je hodati zdravo, a još više nakon operacije. Tako sam pokrivao svoju prirodnu lijenost s savršeno opravdanim izgovorom))) Usput, nakon svakoga dana, gdje se nisam osjećala žaljenje, ali sam vježbe radila češće nego jednom i vrlo vrijedno, poboljšanja su se odmah osjetila. Da sam vjerojatno otišao, rehabilitacija bi išla brže. Ali ne žuri mi se. I sami vidite svoj izbor.

Duljina nogu
Noge su sada iste duljine! Hura!

hod
Još malo šepam, ali to je zbog toga što proces iscjeljenja još nije gotov, ponekad postoji lagana nelagoda. Pa, plus višegodišnja navika šepanja.
Hodajte, hodajte i ponovno hodajte. Ja ću ići na model, neka me nauče))))

Čarape od čarapa
U tim stvarima, bio sam odvratno ispravan. Pa, skoro)) Inače nisam ja)) do 6,5 tjedana hodao sam isključivo na štakama, iako ponekad priznajem s jednom stvari, ali to je sve o kući. Na kraju sedmog tjedna najmlađa je kći imala trodnevno natjecanje. Bez mene to nije. Izuzetno je neugodno na štakama da joj pomognu i općenito tamo je s njima, u ovom natjecanju. Na kraju sam uzeo štap i otišao s njom na događaj. Radi pravde, reći ću da sam gotovo cijelo vrijeme sjedio u gledalištu, a pogotovo nisam nigdje išao. Ali još sam se morala kretati i za mene je to bilo iznenađujuće lako. Nekoliko puta, dok sam se penjala stubama, shvatila sam da se palica samo povukla iza mene i zaboravio sam se nasloniti na nju. Iako je prijelaz na štap bio stresan. Na štakama se oslonite gotovo u svim težinama, oni su stegnuti i osjećaju potpunu stabilnost. Uzevši štap u ruke, po inerciji sam se najprije pokušao objesiti na nju i, oh, užas, ona se ljuljala i skoro sam pala. Općenito, morao sam se malo prilagoditi prije izlaska.
Do kraja osmog tjedna, štapovi i štake izmjenjivali su se, ali ja nisam otišao nigdje drugdje. Na početku devetog tjedna prošla sam štake. Štap mi je služio redovito 11 tjedana i par dana)) I prije tjedan dana odbio sam ga. ALI. Sjela sam za volan. Dakle, nije bilo velikih opterećenja. Čarape su nosile isti način, do prošlog tjedna, redovito i svaki dan (mrzim ih)

sanjati
Drugi tjedan sam spavala kao beba, i kao što želim, bacam i okrećem se i ne osjećam, niti bol ili nelagodu. No, najvjerojatnije je na slatkoću sna vjerojatno utjecala činjenica da sam izgubio strah)) S vremena na vrijeme moje su se sposobnosti povećavale, vraćao se aktivan način života (više o ovome dolje) i prestao sam toliko kontrolirati svoje pokrete, pa sam čak iu snu gledao kako ležim. Isprva to uopće nije bio san, već delirij. Ponavljam - ne mogu spavati na leđima. U petom tjednu počeo sam se okretati na svoju stranu (ne operiran), na šesti na trbuhu. Od osmog je tjedna jastuk između nogu zamijenjen pokrivačem. A drugi tjedan se uopće ne brinem o tome. Spavam na trbuhu, povlačeći nelečenu nogu do prsa (operiranom još nisam ni mentalno pokušao, već je prerano)). Kaif! Život postaje sve bolji))

Tuš / kada / WC
Bolnica je čista, rukohvati, stolica pod tušem. U RC isto, sve je osigurano u odjelima. Iako, da budem iskren, u bolnici, nisam se potpuno podigao pod mlazom tuša, oprao sam se u dijelovima kako bih izbjegao ulazak vode u šav. U RC gotovo isti, ali šav sapuna, iako odvojeno. I tako, što je kod kuće. Kod kuće, uobičajeni niski zahod, uobičajena visoka kupka. Sjedio sam na WC-u povlačeći operiranu nogu, nisam kupio nikakve rukohvate. Nakon tjedan ili dva ofigel općenito sjeo i sjeo normalno, ali kut, čudno dovoljno, gotovo 90 i ostao. Stavila je stolicu u kadu, sjela na nju, ostavila noge na podu, a zatim je nosila na nozi, a zatim podigla i preuredila operirane ruke. Stolica je nestala u sedmom tjednu. Bilo je sasvim moguće penjati se i penjati bez njega. pridržavanje kuta 90 što je više moguće. Ali da se okupate (prvi put prije dva tjedna) trebala mi je druga vještina) Lako je sjesti u nju, ali da ustanem))) dobro, naučila sam uopće)

seks
Što je ovo? Ne znam ovo)) Posljednji muž je jeo prije osam godina, ljubavnik pet))
Ali ozbiljno, mislim da bi normalno, gotovo u potpunosti, mogao imati seks ne prije dva tjedna. No, je li sada moguće opustiti sto posto, a ne razmišljati o ovom kristalu, mahnito skupa jedinica u tijelu, ne znam.. Moramo probati))

Vožnja autom
Iza volana sjedili su prvi put u jedanaestom tjednu. Sjedio bih ranije, ali auto je bio blokiran. Stajala je kraj svoje najstarije kćeri u privatnoj kući u dvorištu, snijeg je skliznuo iz garaže i blokirao izlaz, morao sam pričekati kad se otopi. Niti kakvu nelagodu, ili nešto slično. Jedina stvar je, ako dugo sjedite, čini se da vam je noga mlatila, postaje ukočena i morate se raspršiti.

posao
Radio sam i sjedio na kauču. Ja sam posrednik. Zato je ovaj dio posla koji je povezan s telefonom i računalom bio previše težak za mene. Malo po malo, započela sam proces u devetom tjednu. Posljednja dva tjedna puno radim.

Čudne čudnosti
U zglobu je hladno. Dakle, sjedite i odjednom se ohladite.
Ponekad, podižući koljena savijenu nogu ispred sebe, osjećam blagi klik u zglobu. Ponekad nije. Da vidimo kako dalje. Glavno opterećenje tek dolazi.


Zajednička mobilnost / prilika
Sada o glavnoj stvari)) Mogu nositi čarapu! Rezanje noktiju na nogama nije tako zgodno, naravno, ali već sam pronašla udoban položaj koji bi bio blizu 90. Mogu zujati čizme! Općenito, napokon sam osjetio razliku prije i poslije! Sada mogu učiniti mnogo stvari! I vjerojatno je dobro da mišići koji nisu razvijeni ne dopuštaju da sve testiraju u potpunosti, inače ću izgubiti svaki strah, ići ću na podjele))
Jedino što ne radim, ne spavam i ne ležim na operiranoj strani. Bojim se i ne sviđa mi se. Pokušao nekoliko puta, ali ne, to boli težinu na iscjeljujuće mišiće, plus čini se da će se zglob pomaknuti.
U međuvremenu, želim reći da sam se i sam u potpunosti služio tijekom rehabilitacijskog razdoblja. Jedina kći do osam tjedana nosila je čarape na operiranoj nozi. Tada sam i sam naučio.

Sumirajući, reći ću ovo - oporavio sam se za 90% i vratio se na puni život za 80%. Drugovi Hura!
Sve zdravlje! I ne ustručavajte se raditi operaciju ili ne. Učinite definitivno!

Napisao je, kao i obično, kratkoća nije moja sestra)))

Pregledi pacijenata za operaciju zamjene kukova

Najkompletniji odgovori na pitanja na temu: "operacija za zamjenu pregleda zglobova kuka."

Pregled №1

- Znam za ovu operaciju od rođaka. Ako govorimo o njegovim zaslugama, možemo reći samo jednu stvar: bol stvarno nestaje. Ali, zamišljam kako je teško osobi odlučiti o endoproteziji.

Malo o povijesti bolesti:

Moja sestra u dobi od 23 godine osjećala je da joj je hodanje na petama uzrokovalo dosta boli, pogotovo kad je posrnula. Okoliš je mislio da je to modrica, ali s vremenom se razgibala, a to ju je već navelo na razmišljanje.

zglob artroze i umjetna proteza

Nakon potrebnog pregleda napravljena je dijagnoza disfunkcije kuka. Razorni proces doveo je do toga da se spoj jednostavno postupno raspao.

Stoga je prvo rješenje problema bila operacija koja je morala čekati dva mjeseca zbog preliminarne narudžbe proteze. Sestra je imala sreće što joj je tvornica u kojoj je navedena kao zaposlenica platila troškove proteze i liječenja.

Značajke operacije

Anestezija koja se koristi za endoproteziju je anestezija (opća) ili spinalna. Trajanje mu je oko dva sata. Operacija dolazi s prilično masivnim gubitkom krvi, tako da ga morate napuniti transfuzijom donirane ili prethodno pripremljene vlastite krvi (kao što je bio slučaj u ovom slučaju).

Za prevenciju i liječenje bolesti spojeva i kralježnice, naši čitatelji koriste novi, ne-kirurški tretman temeljen na prirodnim ekstraktima, koji..

Postoperativno razdoblje

Nakon uspješne operacije, zglob je postao titan. Već od drugog dana sestri je bilo dopušteno da hoda s štapom, ali je otišla samo 4., a petnaestog dana liječnici su uklonili šavove. Nakon mjesec dana, štap je mogao biti stavljen sa strane, a puni oporavak se očekivao za godinu dana.

Naravno, tijekom perioda oporavka, morali su se poštivati ​​strogi uvjeti, inače bi umjetni zglob mogao jednostavno dislocirati, a operacija bi se trebala ponoviti. Bilo je incidenata u zračnoj luci, kada su tijekom inspekcije senzori škripali, ali za ovaj slučaj trebali biste uzeti posebnu potvrdu. Još jedan neugodan trenutak je postoperativni ožiljak, koji je prilično uočljiv. Ali moja je sestra pronašla izlaz: napravila je tetovažu na svom mjestu.

Pregled broj 2

Više od deset godina patim od reumatoidnog artritisa, patila sam od desnog bedra - više nije bilo snage. Bol me pratila gotovo uvijek: sama, kad se kretala. Kad sam saznala dijagnozu, bila sam jako uznemirena: dobila sam nekrozu glave bedrene kosti - moglo bi se reći, mrtvo tkivo.

Što učiniti

tijekom operacije, glava bedrene kosti se zamjenjuje umjetnim udom

Zimi 2009. godine odlučila je obaviti operaciju na Akademiji medicinskih znanosti Bio sam među pacijentima koji su podvrgnuti ovoj proceduri prema kvoti.

Ispod epiduralne anestezije postavljena je endoproteza "Zimmer" u Americi. Tijekom dvosatne operacije bila sam svjesna, ali nisam osjećala ništa osim injekcije tijekom anestezije. Drugog dana sam već sjedala, a na trećem sam ustala na štakama i napravila nekoliko prvih koraka.

Tjedan dana kasnije u moj odjel došao je instruktor fizioterapeutske vježbe, koji mi je objasnio prave pokrete koji će mi pomoći da se prilagodim novom zglobu i ojačaju mišiće. Posebno je važno naučiti kako hodati stepenicama, jer je to najteže. Dva tjedna kasnije napustila sam bolnicu i vratila se u uobičajeni život.

Pros:

  • Zaboravio sam na bol;
  • šav gotovo da nije vidljiv;
  • raspon gibanja u zglobu je potpuno obnovljen.

kontra:

Problemi sa zglobovima - izravan put do invalidnosti!
Prestanite tolerirati bol u zglobovima! Napiši dokazani recept od iskusnog liječnika...

  • dovoljno dugo razdoblje oporavka;
  • potrebno je oko tri mjeseca hodati na štakama;
  • četvrti mjesec zahtijeva trsku;
  • ponovno opremanje namještaja i WC školjke;
  • Ponekad postoje nesporazumi tijekom inspekcija u zračnoj luci.

Usput, umjesto štaka, koristio sam dva štapića s naslonima za ruke, mnogo je prikladnije.

Liječnik je pratio proces oporavka na slikama.

Zahvaljujem se kvalificiranim kirurzima Zavoda za reumatologiju RAMS-a! ”

Valentine, 68 godina.

Video pregled postupka:

Ako želite pročitati više recenzija nakon artroplastike kuka, možete otići na web stranicu tvrtke Artusmed.

Pregled broj 3

- Nedavno sam otpušten iz Saveznog centra u Smolensku. Imao sam operaciju dan nakon što sam je dobio. Općenito, bio sam na liječenju tjedan dana. Želim reći o brizi da se pacijenti tamo brinu. Liječnici znaju svoje stvari. Anestezija mi je učinjena u leđima, ali sam zaspala. Činilo mi se da sam zatvorio oči samo na trenutak. Otvorio se, i sve već! U ovom medicinskom centru svakodnevno se obavlja 30-32 operacije u tri odjela.

Što mi se još svidjelo bilo je to da u krevetu ima gumb za pozivanje. To jest, možete nazvati medicinsko osoblje ako vam nešto smeta. U odjelu od jedne do tri osobe, ovisno o prijemu. Nakon operacije sam ustao drugi dan i odmah mi je propisana terapija vježbanjem.

Želim dati mali savjet: bolje je uzeti mali električni čajnik sa sobom, jer ima vrlo malo kipuće vode. A polaznicima nije dopušten ulaz u odjel, već samo transfer. Zato idite bolje bez pratnje. "

Katerina, 65 godina

Pregled broj 4

nakon zamjene zajedničke rehabilitacije

“Želim svima vama da uspijete! I ja sam se bojao, ali sam se usredotočio na trenutak kada sam nakon uspješne operacije već bio otpušten! Sada je druga operacija, ali nisam zabrinuta isto kao i prvi put.

I ja sam bio pod epiduralnom anestezijom, a prije toga bilo je još nekih pucnjeva, spavala sam cijelu operaciju i tek sam se osvijestila na intenzivnoj njezi. I nakon operacije, također su mi ubrizgali neku vrstu droge, nekoliko dana sam bila u njima. Ali bol nije osjećala.

Odaberite liječnika, to je vrlo važno! "

Broj 5 za pregled:

“Nadam se da će moje informacije biti korisne onima kojima je potrebna endoproteza. Ne mogu više šutjeti. Godine 2012., liječio me je jedan liječnik s regalijom, moj zglob kuka je morao biti zamijenjen, kako je artroza napredovala, i više nije bilo snage za rad. Ali nešto je pošlo po zlu: prošlo je više od godinu dana od operacije, ali ja još uvijek hodam s štapom, iako mi to prije nije trebalo! Operirani hip je labav i postoji strah od koračanja na bolnu nogu.

Saznajte više o alatu koji nije u ljekarnama, ali zahvaljujući čemu su se mnogi Rusi već oporavili od bolova u zglobovima i kralježnici!

Autorici škole "Ja sam zdrav"

Ne znam, već mi je stotinu puta žao zbog toga što sam to učinio. Prišao sam traumatologu i rekao je da mišiće treba ojačati.

Razmislite o tome trebate li ga, jer čak i sami kirurzi kažu da je najbolja operacija ona koja se može izbjeći. I što je najvažnije, odaberite dobrog stručnjaka kojem možete vjerovati! ”

Ukratko

Koji se zaključak može izvući iz tih pregleda?

Naravno, još uvijek postoje pozitivnije povratne informacije iz gore navedene operacije. Ima dovoljno stručnjaka u našoj zemlji koji su sposobni obaviti kvalitetnu zamjenu uništenog zgloba umjetnom.

Liječi artrozu bez lijekova? Moguće je!

Nabavite besplatnu knjigu „Korak po korak za obnovu pokretljivosti zglobova koljena i kuka u slučaju artroze“ i počnite se oporavljati bez skupog liječenja i operacija!

  1. Priče o pacijentima
  2. Ukupna tehnologija
  3. Komplikacije nakon artroplastike

Hipni zglob je artikulacija koja se sastoji od glave i same bedrene kosti, koja ulazi u okruglu šupljinu karlične šupljine. Ovi elementi zgloba učvršćeni su elastičnim hrskavičnim tkivima. Također, u zglobu se nalazi posebna tekućina, zahvaljujući kojoj se zglob pomiče bezbolno.

Zbog činjenice da je najveći zglob tijela u tijelu najveći fizički napor, često je podvrgnut svim vrstama degenerativnih bolesti, što dovodi do boli i, naposljetku, gubitka motoričke sposobnosti zgloba. Istovremeno, stanje takvih bolesnika je često nestabilno, jer je bolest sposobna izazvati ozbiljne komplikacije.

Kod teških oštećenja tkiva kostiju i hrskavice u zglobu kuka, pacijenti često trebaju operaciju endoproteze. Ovaj postupak uključuje zamjenu zahvaćenog zgloba umjetno napravljenim analogom, koji može biti izrađen od različitih materijala.

Glavni cilj endoproteze je obnova izgubljenih funkcija zglobova, povratak prijašnje tjelesne aktivnosti kod ljudi, uklanjanje upornih bolesti i upalni proces.

Važno je! U slučaju kada osoba steže zglob s endoprotetikom, njegova bolest može napredovati i uzrokovati ozbiljne komplikacije. Štoviše, kao rezultat uporne boli, pacijenti često pate od poremećenog mentalnog stanja (živaca, depresije, poremećaja spavanja, itd.).

Danas sve više pacijenata u endoprotetici u Moskvi. Indikacije za ovu kiruršku intervenciju su:

  1. Artritis i njegove vrste (osteoartritis, reumatoidni artritis). To uključuje i artritis, koji se pojavio kod ljudi zbog prethodne ozljede kuka.
  2. Degenerativna artroza i koksartroza, izazivaju oštećenje hrskavice i koštanog tkiva.
  3. Prijelom kuka (prije svega stariji ljudi su skloni tome, u kojem se fraktura javlja nakon pada).

Često su frakture uzrokovane osteoporozom, slabošću koštanog tkiva.

  • Kongenitalni oblik displazije zglobova. Istodobno, bolesnici s takvom indikacijom za začeće zahtijevaju zamjenu oba zgloba odjednom.
  • Fraktura zgloba, koja je u početku bila pogrešno spojena, nakon čega je počela uzrokovati upalu, hromost i druge komplikacije.
  • Nekroza glave bedrene kosti u kojoj osoba ima akutnu leziju koštanog tkiva.
  • Najčešće, rendgenska slika zahvaćenog zgloba izgleda upravo ovako - jaz zglobova je potpuno odsutan, zbog toga su kosti u kontaktu jedna s drugom, a pacijent doživljava nepodnošljivu bol.

    Upozorenje! Zamjena ovog spoja može biti jednostrana ili dvostrana. Drugi tip operacije je poželjniji za vježbanje za mlade pacijente, jer će im to znatno olakšati da ustanu i počnu hodati. Ako, međutim, provedete dvostruku protetiku za starije osobe, onda će za njih proces oporavka biti mnogo teži.

    Valja napomenuti da se takva operacija ne može prakticirati u svim slučajevima, budući da ova kirurška intervencija ima prilično velik popis zabrana. Stoga je zamjena endoproteze kontraindicirana u takvim slučajevima:

    kontraindikacija

    Moguće posljedice nepridržavanja kontraindikacija

    Dodatne kontraindikacije su:

    1. Teške abnormalnosti u bubrezima ili jetri.
    2. Tijek akutnih respiratornih bolesti.
    3. Epilepsija.
    4. Prisutnost infektivne lezije u tijelu, posebno u području predviđene operacije.
    5. HIV infekcija.
    6. Hepatitis C.
    7. Anemija.
    8. Kronični osteomijelitis u tijeku.

    Potrebno je oprezno vježbati artroplastiku u sljedećim slučajevima:

    • nestabilno psiho-emocionalno stanje osobe, uključujući razdoblje depresije;
    • dijabetes;
    • starije osobe.

    S jedne strane, starost je problem, as druge strane, ako se operacija ne obavlja u starosti, pacijent neće dugo preživjeti. Uostalom, kada je pacijent u postelji, ionako tromi procesi u tijelu još više usporavaju.

    Ako se operacija izvodi uspješno, pacijent će moći postići sve pozitivne rezultate opisane u nastavku:

    • uklanjanje boli;
    • odlaganje groznice uzrokovane upalnim procesom;
    • vratiti osobi mogućnost kretanja bez podrške u obliku štapa;
    • zaustavljanje bolesti u razvoju;
    • oslobađanje od šepavosti;
    • poboljšanje ukupne kvalitete života;
    • sprečavanje razvoja opasnih komplikacija.

    Dobar primjer dobro uspostavljene TBS endoproteze. Srećom za pacijenta, lijevi zglob (na slici desno) nije pogođen uništenjem.

    Da biste bolje razumjeli endoprotetiku, pročitajte sljedeće recenzije osoba koje su prethodno prošle ovaj postupak:

    • Tatyana Anisimova “Više od dvadeset godina patila sam od artroze lijevog kuka. Cijelo to vrijeme povremeno sam bio uznemiren bolom, a zabilježena je upala, pa me uopće nije iznenadilo kada je čuo nekoliko preporuka za zamjenu zglobova nekoliko specijalista zaredom. U početku sam imao ozljedu od artroze, koju sam pretrpio u djetinjstvu. Za operaciju sam izabrao češku kliniku, jer samo u njoj, za razliku od Njemačke, nakon zahvata možete završiti cijeli rehabilitacijski tečaj. Sama operacija mi je bila laka. Bilo je teško tek u prvim danima nakon toga.
    • Fomina Alla “Prije godinu dana počela sam se uznemiravati zbog jakih bolova u nozi. U početku sam dobivala različite dijagnoze, od štipanja živaca do problema s krvnim žilama, ali nakon rendgenskog snimanja, pokazalo se da sam razvio koksartrozu. To je razdoblje za operaciju. Čak i unatoč mojim godinama, podvrgnut sam ovom kirurškom zahvatu čvrsto. Nije bilo komplikacija. Probudila sam se tek kad je operacija završena. Sada se oporavljam, bol je postala mnogo manja, a pokretljivost u zglobu je poboljšana. "
    • Shadrenkov Peter “Čak iu djetinjstvu, nakon ozljede, dijagnosticirana je nekroza glave kosti kuka. Tada su me liječnici mogli malo tretirati i obnoviti moje stanje, ali s godinama se kvar ponovno počeo pogoršavati. Posljednjih godina došlo je do pitanja o operaciji, budući da mi je bilo sve teže kretati se. Nakon traženja ambulante i razgovora s liječnikom zakazan je dan zahvata. Sama operacija mi se činila teškom, ali bila sam spremna na poteškoće, jer sam se željela potpuno oporaviti. Što se tiče razdoblja rehabilitacije, to se i dalje događa sa mnom. Zahvaljujući postupcima i vježbama, polako uspijevam obnoviti svoju prijašnju tjelesnu aktivnost. "

    Nakon što je osoba donijela konačnu odluku o endoprotetici, koja mora biti opravdana ne samo početnom dijagnozom, već i razvojem bolesti, treba izabrati određenu kliniku i liječnika koji će obaviti postupak.

    S lijeve strane - površinski rad, s desne strane - ukupno. Druga mogućnost je poželjna u smislu trajnosti usluge implantata.

    Da bi operacija, kao i naknadna rehabilitacija, prošla bez komplikacija, 2-3 tjedna prije zahvata, osoba treba proći nekoliko faza pripreme, i to:

    1. Isporuka svih potrebnih analiza i istraživanja.
    2. Konzultacije sa stručnjacima.
    3. Preoperativna priprema.

    Glavni popis potrebnih studija prije provedbe totalne artroplastike su:

    • Ultrazvučna dijagnostika;
    • Kardiogram (vrijedi dva tjedna, ne kasnije);
    • MRI zahvaćenog zgloba;
    • zgrušavanje krvi;
    • X-zrake;
    • biokemijska, kao i opća analiza krvi i urina;
    • test krvi za određivanje razine šećera;
    • test krvi;
    • HIV test.

    Žene koje mogu imati djecu, potrebno je napraviti test za moguću trudnoću, kako bi se uklonile njezine mogućnosti.

    Također, ponekad se pacijentima propisuju testovi za identifikaciju parazita u tijelu, ali to nije obvezno.

    Na slici je prikazana postavka magnetske rezonancije, ali u dijagnostici prije operacije ona je daleko od najvažnije. Najvažnije je isključiti sve moguće skrivene infekcije tijela, inače postoji rizik od suočavanja s potrebom za revizijskom kirurgijom.

    Da bi se isključile moguće komplikacije i kontraindikacije, bolesnik bi se trebao dodatno posavjetovati i pregledati kod sljedećih liječnika:

    1. Zubar.
    2. Kardiolog.
    3. Gastroenterolog.
    4. Terapeut.
    5. Kirurg (morate ga posjetiti bez iznimke).
    6. Specijalist ORL.

    Opća preoperativna priprema uključuje sljedeće:

    1. Mjesec dana prije operacije, osoba mora prijeći na zdravu prehranu i obogatiti svoju prehranu zdravom hranom. Dakle, osnova izbornika trebaju biti svježe povrće i voće, ljekovito bilje, orašasti plodovi, mliječni proizvodi i žitarice.
    2. Odbijte uzimati alkohol najmanje dva tjedna, jer će smanjiti imunitet i pridonijeti duljem zacjeljivanju rana. Isto vrijedi i za navike pušenja.
    3. Nekoliko dana odbijte uzimati one lijekove koji se mogu negativno pojaviti na ukupnom zgrušavanju krvi. Ako osoba ne može prestati uzimati ove lijekove, svakako mora obavijestiti kirurga koji će obaviti zamjensku operaciju.
    4. Eliminirati kronične bolesti dišnog sustava. Također na koži ne smije biti oštećenja.
    5. Navečer prije operacije i ujutro ne možete ništa jesti ili piti.
    6. Uoči operacije potrebno je ukloniti sav nakit iz ruku, vrata i ušiju, što može utjecati na liječnika tijekom zamjene endoproteze.
    7. Žene moraju skupljati dugu kosu s kolačem ili pletenicom.
    8. Obrišite lak za nokte.

    U bolnici s vama trebate pripremiti takve stvari:

    • lagane papuče;
    • crutches;
    • ogrtač;
    • predmeti za osobnu higijenu (ručnik, četkica za zube itd.);
    • naočale, proteze i druge pojedinačne stvari, bez kojih osoba ne može.

    Pacijent je pod anestezijom, a liječnik je odjeven u zaštitni svemirski brod koji eliminira infekciju od liječnika do pacijenta. Sada će operacija početi.

    Tradicionalni tijek kirurškog zahvata za artroplastiku totalnog kuka uključuje sljedeće:

    1. Davanje lijeka pacijentu.
    2. Instaliranje katetera (može se koristiti subklavijski kateter ili običan kateter).
    3. Anestezija. Opća anestezija može se koristiti za ovu vrstu operacije, u kojoj osoba potpuno zaspi i ne vidi operaciju, kao i epiduralnu anesteziju. Ovaj drugi tip anestezije je poželjniji, jer ne izaziva snažno opterećenje na srce. Zbog toga se u kralježnici stvara posebna punkcija, nakon čega se lijek ubrizgava kroz kateter. Kao rezultat toga, pacijent ima zaustavljanje recepata živaca (noge i cijelo područje ispod pojasa su privremeno paralizirane).
    4. Nakon anestezije se instalira urinarni kateter. Treba napomenuti da, ako osoba ne želi vidjeti i čuti tijek operacije, može mu se dati lagani hipnotički lijek, tako da je u stanju polu spavanja.
    5. Zatim se cijelo područje operacije (od koljena do struka) tretira antiseptičkim otopinama, nakon čega se na područje stopala nanosi poseban operativni film.
    6. Kirurg napravi rez kako bi dobio potpuni pristup zglobu.
    7. Nakon uklanjanja zahvaćenog zgloba, dio kosti je izrezan i u njega je umetnuta noga endoproteze.
    8. Nakon postavljanja obloge koja obavlja ulogu hrskavice, kao i glave endoproteze.
    9. Ponovno se vraća spoj, a tkanine se spajaju s unutarnjim i vanjskim navojem. Također, ponekad se u tu svrhu koriste i posebni metalni aparati.
    10. Šav se ponovno obrađuje antimikrobnim sredstvima.
    11. Na ranu se nanosi zavoj i pacijent se transportira na odjel.

    Izgleda kao šav nakon mini-invazivne zamjene TBS-a. On je vrlo mali.

    Važno je! Kako bi se smanjio rizik od postoperativnih komplikacija, pacijenti često imaju drenažu u tkivu. To su plastične cijevi kroz koje će iz rane teći krv. Odvodnja se uklanja 2-3 dana nakon operacije.

    Mora se imati na umu da u roku od 3-7 dana nakon zahvata, pacijent može patiti od boli, međutim, nažalost, to je neizbježan simptom. Za ublažavanje boli, pacijentu će se dati posebni snažni analgetski lijekovi.

    Kako bi se izbjegla tromboza, noge se stavljaju u kompresijske čarape koje istiskuju udove ispod koljena.

    Također u prvim satima nakon zahvata, osjetljivost nogu može biti privremeno narušena kod pacijenata. To je posve normalan osjećaj nakon epiduralne anestezije. Već sljedećeg dana noge nestaju i osjetljivost se nastavlja.

    Mnogi pacijenti su zainteresirani za pitanje trebaju li imati invaliditet nakon potpune zamjene zglobova. U isto vrijeme, odmah se mora reći da ta operacija sama po sebi nije razlog za izručenje skupine. Osobe s invaliditetom mogu se ustanoviti samo ako postoje teška kršenja stanja ili gubitak motoričkih funkcija zgloba.

    Najveća vjerojatnost invalidnosti kod osoba čiji su zglobovi potpuno izgubili motoričku funkciju. Također, skupina je često postavljena s dvostrukom endoprotezijom.

    Cijena uspostavljanja endoproteze kuka može biti sasvim drugačija. Na mnogo načina, cijena implantata određena je sljedećim čimbenicima:

    • klinika za endoproteziju gdje će se provoditi intervencija;
    • medicinske kvalifikacije;
    • korištenje određene vrste anestezije;
    • složenost operacije i ciljeve koje su liječnici postavili za sebe;
    • materijal i proizvođač endoproteze;
    • obujam rada;

    U prosjeku, trošak ove operacije u Moskvi je od 250.000 rubalja.

    Komplikacije nakon artroplastike

    Nakon završetka postupka, pacijent će biti prebačen u odjel, gdje će se brinuti o njegovom stanju medicinsko osoblje, kao i uređaji za kontrolu disanja, otkucaja srca, pulsa i krvnog tlaka. Također, anesteziolog bi se trebao s vremena na vrijeme zaustaviti kako bi mogao pratiti kako se pacijent odmiče od anestezije.

    Moguće su sljedeće komplikacije koje se mogu pojaviti u ranom razdoblju nakon operacije:

    1. Hematom. Obično se razvija u prvih nekoliko dana nakon operacije. Razlog za to može biti nepravilno instaliran odvod ili njihova odsutnost, zbog čega će se krv početi nakupljati iz šupljine tkiva.
    2. Oteklina. Smatra se relativno normalnim simptomom koji će se uvijek promatrati uz opsežne operacije.
    3. Pogoršanje bubrega, jetre ili srca može se javiti izravno tijekom operacije i tijekom prvog dana nakon nje. U takvom stanju, pacijent će vjerojatno biti premješten u jedinicu intenzivne njege kako bi mogao pratiti svoje zdravstveno stanje oko sata.
    4. Gubitak osjetljivosti nogu može se pojaviti ako kirurg ošteti živčane završetke. U uznapredovalim slučajevima javlja se potpuna paraliza udova, što će zahtijevati ponovljene neurokirurške intervencije.
    5. Infekcije. To se može dogoditi kao tijekom operacije s nedovoljnom sterilnošću postupka ili već tijekom preljeva. Znakovi infekcije bit će groznica, bol, slabost i gnoj iz rane. Za liječenje ovog stanja s jakim antibioticima.

    Tako se infektivni žari okreću oko endoproteze. Ovo je vrlo loša vijest za pacijenta...

  • Krvarenje se može dogoditi točno tijekom operacije. Ova komplikacija je posebno opasna u slučaju slabog zgrušavanja krvi.
  • Nekroza ili smrt tkiva - to su kasnije komplikacije. Ako ih nije moguće eliminirati lijekovima, pacijentu će možda trebati operacija kako bi uklonila nekrozu.
  • Nastajanje krvnih ugrušaka. Ova komplikacija je posebno opasna za osobe koje pate od vaskularnih bolesti. Kako bi ih se spriječilo, antitrombolitički agensi (varfarin, Fragmin, itd.) Se uvode u osobu čak i prije operacije.

    Tromboza je dugo uspješno kompenzirana, ali ima slučajeva kada ona utječe na statistiku postoperativnih komplikacija.

    Kasne moguće komplikacije nakon zamjene zglobova mogu biti:

    • dislokacija endoproteze (obično se događa s nepravilnim savijanjem operiranog zgloba);

    Dislokacija desnog implantata TBS.

    • upalni procesi u zglobu, uključujući one koji su popraćeni gnojnim sekretima;
    • prijelom kosti oko endoproteze može se pojaviti nakon ozljede ili pada;
    • otpuštanje proteze događa se kada se istroši.

    U ovom slučaju dijagnosticirano je otpuštanje endoproteze u femuru zbog pogrešne metode fiksacije ili veličine endoproteze.

    Važno je! Prilikom uspostavljanja kvalitetne endoproteze za mladića, jamstvo da će služiti oko petnaest godina je 95%. Ako endoproteza nije postavljena najviše kvalitete, ali se može istrošiti i deset godina kasnije.

    Na povišenom riziku za razvoj komplikacija nakon operacije su osobe oboljele od dijabetesa, stariji pacijenti, kao i oni koji su već bili podvrgnuti reviziji.

    Razdoblje oporavka uključuje pridržavanje sljedećih savjeta liječnika:

    1. Prvih dana nakon operacije potrebno je samo spavati na leđima.
    2. Dopušteno je stati na nogu tek od petog dana nakon zahvata. Prije toga možete hodati po štakama, ali nemojte opterećivati ​​nogu.
    3. Prvog dana nakon operacije možete piti vodu u malim gutljajima i jesti tekuće obroke. Nakon toga je dopušteno dodavati žitarice, povrće i voće u prehranu za brz oporavak.
    4. Svaki dan dok se šavovi ne skinu, treba obaviti zavoj za rane. Tretirajte ga antisepticima i trebate promijeniti zavoj čak i nakon pražnjenja kući.
    5. U kasnom razdoblju rehabilitacije osoba treba vježbati fizikalnu terapiju i fizioterapiju.

    Obratite se liječniku prije liječenja bolesti. To će pomoći da se uzme u obzir individualna tolerancija, potvrdi dijagnoza, osigura ispravnost liječenja i eliminiraju negativne interakcije lijekova. Ako koristite recepte bez savjetovanja s liječnikom, to je isključivo na vlastitu odgovornost. Sve informacije na stranicama prezentirane su samo u informativne svrhe i nisu medicinska pomoć. Sva odgovornost za prijavu leži na vama.

    Dopustite mi da se predstavim. Moje ime je Vasily. Više od 8 godina radim kao maser i kiropraktičar. Mislim da sam profesionalac u svom području i želim pomoći svim posjetiteljima stranica da riješe svoje probleme. Svi podaci za web-lokaciju prikupljeni su i pažljivo obrađeni kako bi se sve tražene informacije dostavile u pristupačnom obliku. Prije uporabe opisanog na stranici uvijek je potrebno obvezno savjetovanje sa svojim stručnjakom.

    Izjave nakon zamjene kuka

    Cijela istina o: recenzijama nakon zamjene kuka i drugih zanimljivih informacija o liječenju.

    Osoba ne razmišlja o tome kako je važan pokret za njega, ne obraća pažnju na iznenadnu bol u tijelu, slabost u nogama, dok ne dođe trenutak kada nema snage za samostalno kretanje.

    Hipni zglob je najveći koštani spoj u ljudskom tijelu, odnosi se na sferni i multiaksalni tip. Ona nosi glavninu tjelesne težine i omogućuje vam da čvrsto stojite na dvije noge. Zbog patoloških procesa kod diartroze (bolesti, ozljeda) postoji opasnost da budu vezani za krevet.

    Levi zglob kuka (desno ili snimak) više ne funkcionira.

    Bolesti ove prirode imaju progresivni tijek, konzervativna terapija gotovo nema učinka, privremeno zatupljuje simptome. Nastavlja se degeneracija i distrofija površina vrata bedrene kosti, što dovodi do potpunog uništenja. Glavni tretman treba biti endoproteza, na temelju kompenzacije uništene proteze zgloba kosti.

    Ova medicinska manipulacija podrazumijeva zamjenu istrošenog zgloba s umjetnom, dok uz održavanje pune pokretljivosti dopušteno je baviti se sportom, voditi aktivan životni stil.

    Protetika zdjelice često je kirurški zahvat. Svake godine samo u Moskvi obavlja se preko 1000 operacija kako bi se zamijenio izvorni zglob umjetnim.

    Indikacije za zahvat, u kojima se u 98% slučajeva operacije ne može izbjeći:

    • deformiranje osteoartroze (koksartroze) na 3 ili više stupnjeva razvoja;
    • oštećenje zglobnog tkiva kod bolesti sistemske prirode (ankilozantni spondilom, lupus eritematozus);
    • zdjelične frakture različite složenosti;
    • benigne neoplazme u koštanoj strukturi.

    S lijeve strane - zdrava površina zgloba, s desne strane - pod utjecajem artroze, nakon što se odlučite za operaciju, morat ćete se podvrgnuti nizu dijagnostičkih mjera za identifikaciju kontraindikacija.

    Osvrti pacijenata koji su bili podvrgnuti zamjeni komponenti zgloba - endoprotetici, njihovoj povijesti oporavka ili negativnom iskustvu - važne su informacije za one koji samo moraju proći ovo. Te informacije možete pročitati na internetu.

    Operacija pripada najpovoljnijoj vrsti protetike, ne zahtijeva tako dugu rehabilitaciju, kao u protetskom koljenu. Detaljan pregled dao je jedan od pacijenata koji su podvrgnuti obnovi TBS-a.

    Lyubov Nikolaevna, 67 godina

    Prije nekoliko godina, bol u lijevoj nozi. Jednom sam se obratio neurologu u mjestu prebivališta. Predložili su prisustvo izbočina u donjem dijelu kralježnice, propisanih lijekova. Tijekom razdoblja liječenja bol je postala manje izražena, zbog čega je zaključeno da je liječenje bilo učinkovito. Međutim, šest mjeseci nakon završetka uzimanja lijeka vratio se bolni sindrom, štoviše, dobio je drugačiji karakter. Ponovno je otišla u kliniku, podvrgnuta MR-u, dijagnostici koksartroze kuka. Liječnik je preporučio endoprotetiku.

    Odlučio sam ne odugovlačiti i, slijedeći preporuke mojih poznanika, otišao sam u neku od čeških klinika, gdje sam dobio zamjenu za TBS mini-invazivnom metodom koja je manje traumatična. Nakon što sam popunila svu potrebnu dokumentaciju, odvedena sam u medicinski centar. Na moje iznenađenje, postupak zamjene bio je vrlo jednostavan, nije bilo izraženog bolnog sindroma. Dva dana kasnije sa mnom je radio rehabilitolog, period oporavka je bio miran. Nekoliko tjedana kasnije, mogla je samostalno hodati bez pomoći liječnika ili štapa. Više od 7 godina živim s umjetnom protezom i osjećam se kao punopravna osoba.

    Pravovremen pristup medicinskoj skrbi jamstvo je uspjeha i uklanjanja ozbiljnih nuspojava.

    Prije nekoliko godina nakon otkrića njegove disfunkcije, morao sam promijeniti svoj materinji zglob do umjetnog. Tijekom konzultacija, liječnik je inzistirao na zamjeni što je prije moguće kako bi se izbjegao dugi oporavak. Sve je prošlo vrlo dobro: nakon jednog dana sam se mogao kretati na kratke udaljenosti, a nakon 5-6 dana hodao sam uz pomoć štapa. Aktivna reparacija zabilježena je nakon 8 mjeseci zbog pravodobne operacije. Bilo je potrebno strogo slijediti sve lijekove kako bi se izbjegla ponavljana kirurška intervencija.

    Moguće je i određeno oštećenje zdravlja ili nedostatak terapijskog učinka. No, potrebno je detaljnije analizirati zašto operacija nije donijela rezultate.

    Arseny Viktorovich, 62 godine

    Živim s dijagnozom reumatoidnog artritisa više od 12 godina, au posljednjih 5-6 godina u lijevom bedru su se pojavili strašni simptomi. Nakon kontaktiranja klinike, otkriven je teški degenerativni proces - aseptička nekroza glave bedrene kosti, tj. Njena potpuna nekroza. Liječnik je preporučio zamjenu endoproteze što je prije moguće, na što sam odbio i odlučio prvo provesti liječenje lijekovima, nadajući se njegovom učinku. Tijekom godine uzimala sam razne lijekove i masti, ali nije bilo učinka, a bol se samo pojačala. Ostala je samo protetika.

    Nakon ulaska u kliniku, ispostavilo se da imam zapostavljen slučaj, tako da nema jamstva za povoljan ishod ili brzu rehabilitaciju.

    Sve je prošlo dobro, najgore je bilo naprijed. Oko mjesec dana bio je na klinici i sve to vrijeme osjećala sam strašnu bol. Rehabilitacija je trajala dugo, bolno. Tijekom godine nije se mogao osjetiti, gotovo pola godine se preselio na štake, a onda se s vremenom prebacio na štap. Osim toga, kuća je morala ponovno opremiti namještaj. Povremeno postoji bol, iako manje izražena.

    Ako ste pronašli prve znakove upozorenja ili ste prethodno pretrpjeli traumu na području kuka - nemojte odgađati s posjetom ortopedskom kirurgu, isključite samo-liječenje. Uz ispravnu dijagnozu i pravilno propisanu terapiju, može se pomoći u zglobu, ali u naprednijem slučaju učinkovitost čak i najskupljeg lijeka svodi se na nulu. Pod djelovanjem patološkog procesa dolazi do potpunog uništenja koštanog tkiva, pokretnih zglobova. Ishod jedan - endoprostetika.

    Ukupna artroplastika

    Važno je znati! Liječnici su u šoku: "Postoji učinkovit i pristupačan lijek za bol u zglobovima..."...

    Kada se rješava pitanje umetanja implantata, postavlja se pitanje: trebam li stvarno operaciju, kako izgleda, što mogu očekivati ​​nakon nje?

    "Liječnici kriju istinu!"

    Čak i "zanemareni" problemi sa zglobovima mogu se izliječiti kod kuće! Samo nemojte zaboraviti razmazati je jednom dnevno...

    Prednosti ukupne artroplastike:

    • uklanjanje boli;
    • obnavljanje motoričke funkcije;
    • poboljšanje općeg stanja i kvalitete života pacijenta.

    Godišnje se provodi više od milijun postupaka umetanja implantata.

    Glavni zadatak totalne endoproteze je eliminirati patološki promijenjeni i uništeni zglob, kost i hrskavicu, obnoviti motoričku aktivnost udova, obnoviti prijašnju kvalitetu života. Kandidati za ukupnu implantaciju su pacijenti koje preporučuje liječnik bez ograničenja dobi ili tjelesne težine. Češće su pacijenti od 60 do 85 godina. Dobro obavljenim zahvatom vrlo je rijetko pridržavanje svih komplikacija propisanih lijekovima.

    Moderne proteze omogućuju potpuno modeliranje prirodnog pokretnog zgloba, prilično su izdržljive: vijek trajanja je 15-25 pa čak i 30 godina. Kod ove vrste implantacije rehabilitacija će biti dulja i zahtijevat će stalno praćenje od strane liječnika.

    U svijetu se godišnje obavlja više od dva milijuna operacija. Endoproteze su izrađene od visokotehnoloških materijala: metala, titana, keramike.

    Kvaliteta proteze odnosi se na mnoge pacijente. Vrlo loše se ne događa. Bolje izaberi dobrog liječnika.

    Proteza se odabire pojedinačno ovisno o bolesti. Endoproteze su izrađene od dvije vrste - uz prisutnost fiksacije na cementnoj bazi i na bez cementa. Prvi tip uključuje fiksiranje uz pomoć medicinskog cementa, drugi, inovativniji - kost operiranog pacijenta raste u strukturu implantata. Drugi tip se preporučuje pacijentima u dobi do 50-60 godina u odsutnosti osteoporoze. U drugim slučajevima preporučuje se fiksiranje cementa. Nedavno su popularne proteze od titana, cijena dizajna ovisi o zemlji proizvodnje.

    U 96% slučajeva proteza vraća funkcioniranje kuka, bol se potpuno oslobađa, moguće je slobodno kretanje.

    Artroplastika kuka: komplikacije

    Postupak zamjene TBS-a u ortopediji uspješno se provodi više od 30 godina. Nuspojave ili komplikacije su rijetke, ali ako se ne riješe na vrijeme, one su pune invalidnosti.

    Infekcija, kao na slici, rijetka je, ali od komplikacija - to je najčešći.

    • alergijska reakcija na materijal proteze;
    • simptomi u obliku odbacivanja od strane tijela stranog tijela;
    • razvoj infektivnog procesa tijekom kršenja aseptičnih uvjeta.

    To se može dogoditi kao posljedica pada.

    Kasne komplikacije nakon operacije za zamjenu zglobne artikulacije negativno utječu ne samo na fizičko zdravlje pacijenta, već i na psiho-emocionalno. Rehabilitacijski period je značajno povećan, a potrebno je mnogo više vremena za povratak u prethodno zdravstveno stanje.

    Da biste spriječili trombozu tijekom mjeseca nakon operacije, trebat ćete uzeti lijekove za razrjeđivanje krvi.

    U slučaju postoperativnih komplikacija, važno je identificirati uzrok i razviti režim liječenja.

    Za liječenje i prevenciju bolesti zglobova i kralježnice, naši čitatelji koriste metodu brzog i nekirurškog liječenja koju preporučuju vodeći reumatolozi iz Rusije, koji su odlučili govoriti protiv farmaceutskog kaosa i predstavili lijek koji stvarno tretira! Upoznali smo se s ovom tehnikom i odlučili je ponuditi Vašoj pozornosti.

    Pozitivna povratna informacija nakon zamjene TBS-a je još veća. Negativno iskustvo - posljedica dugotrajne bolesti, ignoriranje preporuka liječnika. Postoje mnogi iskusni ortopedi koji mogu instalirati implantat.

    Kako zaboraviti na bolove u zglobovima?

    • Bolovi u zglobovima ograničavaju vaše kretanje i puni život...
    • Zabrinuti ste zbog nelagode, škripanja i sustavne boli...
    • Možda ste pokušali s hrpom lijekova, krema i masti...
    • Ali sudeći po tome što čitate ove retke - nisu vam puno pomogli...

    No, ortoped Valentin Dikul tvrdi da postoji zaista učinkovit lijek protiv bolova u zglobovima!

    1. Priče o pacijentima
    2. Ukupna tehnologija
    3. Komplikacije nakon artroplastike

    Hipni zglob je artikulacija koja se sastoji od glave i same bedrene kosti, koja ulazi u okruglu šupljinu karlične šupljine. Ovi elementi zgloba učvršćeni su elastičnim hrskavičnim tkivima. Također, u zglobu se nalazi posebna tekućina, zahvaljujući kojoj se zglob pomiče bezbolno.

    Zbog činjenice da je najveći zglob tijela u tijelu najveći fizički napor, često je podvrgnut svim vrstama degenerativnih bolesti, što dovodi do boli i, naposljetku, gubitka motoričke sposobnosti zgloba. Istovremeno, stanje takvih bolesnika je često nestabilno, jer je bolest sposobna izazvati ozbiljne komplikacije.

    Kod teških oštećenja tkiva kostiju i hrskavice u zglobu kuka, pacijenti često trebaju operaciju endoproteze. Ovaj postupak uključuje zamjenu zahvaćenog zgloba umjetno napravljenim analogom, koji može biti izrađen od različitih materijala.

    Glavni cilj endoproteze je obnova izgubljenih funkcija zglobova, povratak prijašnje tjelesne aktivnosti kod ljudi, uklanjanje upornih bolesti i upalni proces.

    Važno je! U slučaju kada osoba steže zglob s endoprotetikom, njegova bolest može napredovati i uzrokovati ozbiljne komplikacije. Štoviše, kao rezultat uporne boli, pacijenti često pate od poremećenog mentalnog stanja (živaca, depresije, poremećaja spavanja, itd.).

    Danas sve više pacijenata u Moskvi treba endoproteze. Indikacije za ovu kiruršku intervenciju su:

    1. Artritis i njegove vrste (osteoartritis, reumatoidni artritis). To uključuje i artritis, koji se pojavio kod ljudi zbog prethodne ozljede kuka.
    2. Degenerativna artroza i koksartroza, izazivaju oštećenje hrskavice i koštanog tkiva.
    3. Prijelom kuka (prije svega stariji ljudi su skloni tome, u kojem se fraktura javlja nakon pada).

    Često su frakture uzrokovane osteoporozom, slabošću koštanog tkiva.

  • Kongenitalni oblik displazije zglobova. Istodobno, bolesnici s takvom indikacijom za začeće zahtijevaju zamjenu oba zgloba odjednom.
  • Fraktura zgloba, koja je u početku bila pogrešno spojena, nakon čega je počela uzrokovati upalu, hromost i druge komplikacije.
  • Nekroza glave bedrene kosti u kojoj osoba ima akutnu leziju koštanog tkiva.
  • Najčešće, rendgenska slika zahvaćenog zgloba izgleda upravo ovako - jaz zglobova je potpuno odsutan, zbog toga su kosti u kontaktu jedna s drugom, a pacijent doživljava nepodnošljivu bol.

    Upozorenje! Zamjena ovog spoja može biti jednostrana ili dvostrana. Drugi tip operacije je poželjniji za vježbanje za mlade pacijente, jer će im to znatno olakšati da ustanu i počnu hodati. Ako, međutim, provedete dvostruku protetiku za starije osobe, onda će za njih proces oporavka biti mnogo teži.

    Valja napomenuti da se takva operacija ne može prakticirati u svim slučajevima, budući da ova kirurška intervencija ima prilično velik popis zabrana. Stoga je zamjena endoproteze kontraindicirana u takvim slučajevima:

    kontraindikacija

    Moguće posljedice nepridržavanja kontraindikacija

    Dodatne kontraindikacije su:

    1. Teške abnormalnosti u bubrezima ili jetri.
    2. Tijek akutnih respiratornih bolesti.
    3. Epilepsija.
    4. Prisutnost infektivne lezije u tijelu, posebno u području predviđene operacije.
    5. HIV infekcija.
    6. Hepatitis C.
    7. Anemija.
    8. Kronični osteomijelitis u tijeku.

    Potrebno je oprezno vježbati artroplastiku u sljedećim slučajevima:

    • nestabilno psiho-emocionalno stanje osobe, uključujući razdoblje depresije;
    • dijabetes;
    • starije osobe.

    S jedne strane, starost je problem, as druge strane, ako se operacija ne obavlja u starosti, pacijent neće dugo preživjeti. Uostalom, kada je pacijent u postelji, ionako tromi procesi u tijelu još više usporavaju.

    Ako se operacija izvodi uspješno, pacijent će moći postići sve pozitivne rezultate opisane u nastavku:

    • uklanjanje boli;
    • odlaganje groznice uzrokovane upalnim procesom;
    • vratiti osobi mogućnost kretanja bez podrške u obliku štapa;
    • zaustavljanje bolesti u razvoju;
    • oslobađanje od šepavosti;
    • poboljšanje ukupne kvalitete života;
    • sprečavanje razvoja opasnih komplikacija.

    Dobar primjer dobro uspostavljene TBS endoproteze. Srećom za pacijenta, lijevi zglob (na slici desno) nije pogođen uništenjem.

    Da biste bolje razumjeli endoprotetiku, pročitajte sljedeće recenzije osoba koje su prethodno prošle ovaj postupak:

    • Tatyana Anisimova “Više od dvadeset godina patila sam od artroze lijevog kuka. Cijelo to vrijeme povremeno sam bio uznemiren bolom, a zabilježena je upala, pa me uopće nije iznenadilo kada je čuo nekoliko preporuka za zamjenu zglobova nekoliko specijalista zaredom. U početku sam imao ozljedu od artroze, koju sam pretrpio u djetinjstvu. Za operaciju sam izabrao češku kliniku, jer samo u njoj, za razliku od Njemačke, nakon zahvata možete završiti cijeli rehabilitacijski tečaj. Sama operacija mi je bila laka. Bilo je teško tek u prvim danima nakon toga.
    • Fomina Alla “Prije godinu dana počela sam se uznemiravati zbog jakih bolova u nozi. U početku sam dobivala različite dijagnoze, od štipanja živaca do problema s krvnim žilama, ali nakon rendgenskog snimanja, pokazalo se da sam razvio koksartrozu. To je razdoblje za operaciju. Čak i unatoč mojim godinama, podvrgnut sam ovom kirurškom zahvatu čvrsto. Nije bilo komplikacija. Probudila sam se tek kad je operacija završena. Sada se oporavljam, bol je postala mnogo manja, a pokretljivost u zglobu je poboljšana. "
    • Shadrenkov Peter “Čak iu djetinjstvu, nakon ozljede, dijagnosticirana je nekroza glave kosti kuka. Tada su me liječnici mogli malo tretirati i obnoviti moje stanje, ali s godinama se kvar ponovno počeo pogoršavati. Posljednjih godina došlo je do pitanja o operaciji, budući da mi je bilo sve teže kretati se. Nakon traženja ambulante i razgovora s liječnikom zakazan je dan zahvata. Sama operacija mi se činila teškom, ali bila sam spremna na poteškoće, jer sam se željela potpuno oporaviti. Što se tiče razdoblja rehabilitacije, to se i dalje događa sa mnom. Zahvaljujući postupcima i vježbama, polako uspijevam obnoviti svoju prijašnju tjelesnu aktivnost. "

    Nakon što je osoba donijela konačnu odluku o endoprotetici, koja mora biti opravdana ne samo početnom dijagnozom, već i razvojem bolesti, treba izabrati određenu kliniku i liječnika koji će obaviti postupak.

    S lijeve strane - površinski rad, s desne strane - ukupno. Druga mogućnost je poželjna u smislu trajnosti usluge implantata.

    Da bi operacija, kao i naknadna rehabilitacija, prošla bez komplikacija, 2-3 tjedna prije zahvata, osoba treba proći nekoliko faza pripreme, i to:

    1. Isporuka svih potrebnih analiza i istraživanja.
    2. Konzultacije sa stručnjacima.
    3. Preoperativna priprema.

    Glavni popis potrebnih studija prije provedbe totalne artroplastike su:

    • Ultrazvučna dijagnostika;
    • Kardiogram (vrijedi dva tjedna, ne kasnije);
    • MRI zahvaćenog zgloba;
    • zgrušavanje krvi;
    • X-zrake;
    • biokemijska, kao i opća analiza krvi i urina;
    • test krvi za određivanje razine šećera;
    • test krvi;
    • HIV test.

    Žene koje mogu imati djecu, potrebno je napraviti test za moguću trudnoću, kako bi se uklonile njezine mogućnosti.

    Također, ponekad se pacijentima propisuju testovi za identifikaciju parazita u tijelu, ali to nije obvezno.

    Na slici je prikazana postavka magnetske rezonancije, ali u dijagnostici prije operacije ona je daleko od najvažnije. Najvažnije je isključiti sve moguće skrivene infekcije tijela, inače postoji rizik od suočavanja s potrebom za revizijskom kirurgijom.

    Da bi se isključile moguće komplikacije i kontraindikacije, bolesnik bi se trebao dodatno posavjetovati i pregledati kod sljedećih liječnika:

    1. Zubar.
    2. Kardiolog.
    3. Gastroenterolog.
    4. Terapeut.
    5. Kirurg (morate ga posjetiti bez iznimke).
    6. Specijalist ORL.

    Opća preoperativna priprema uključuje sljedeće:

    1. Mjesec dana prije operacije, osoba mora prijeći na zdravu prehranu i obogatiti svoju prehranu zdravom hranom. Dakle, osnova izbornika trebaju biti svježe povrće i voće, ljekovito bilje, orašasti plodovi, mliječni proizvodi i žitarice.
    2. Odbijte uzimati alkohol najmanje dva tjedna, jer će smanjiti imunitet i pridonijeti duljem zacjeljivanju rana. Isto vrijedi i za navike pušenja.
    3. Nekoliko dana odbijte uzimati one lijekove koji se mogu negativno pojaviti na ukupnom zgrušavanju krvi. Ako osoba ne može prestati uzimati ove lijekove, svakako mora obavijestiti kirurga koji će obaviti zamjensku operaciju.
    4. Eliminirati kronične bolesti dišnog sustava. Također na koži ne smije biti oštećenja.
    5. Navečer prije operacije i ujutro ne možete ništa jesti ili piti.
    6. Uoči operacije potrebno je ukloniti sav nakit iz ruku, vrata i ušiju, što može utjecati na liječnika tijekom zamjene endoproteze.
    7. Žene moraju skupljati dugu kosu s kolačem ili pletenicom.
    8. Obrišite lak za nokte.

    U bolnici s vama trebate pripremiti takve stvari:

    • lagane papuče;
    • crutches;
    • ogrtač;
    • predmeti za osobnu higijenu (ručnik, četkica za zube itd.);
    • naočale, proteze i druge pojedinačne stvari, bez kojih osoba ne može.

    Pacijent je pod anestezijom, a liječnik je odjeven u zaštitni svemirski brod koji eliminira infekciju od liječnika do pacijenta. Sada će operacija početi.

    Tradicionalni tijek kirurškog zahvata za artroplastiku totalnog kuka uključuje sljedeće:

    1. Davanje lijeka pacijentu.
    2. Instaliranje katetera (može se koristiti subklavijski kateter ili običan kateter).
    3. Anestezija. Opća anestezija može se koristiti za ovu vrstu operacije, u kojoj osoba potpuno zaspi i ne vidi operaciju, kao i epiduralnu anesteziju. Ovaj drugi tip anestezije je poželjniji, jer ne izaziva snažno opterećenje na srce. Zbog toga se u kralježnici stvara posebna punkcija, nakon čega se lijek ubrizgava kroz kateter. Kao rezultat toga, pacijent ima zaustavljanje recepata živaca (noge i cijelo područje ispod pojasa su privremeno paralizirane).
    4. Nakon anestezije se instalira urinarni kateter. Treba napomenuti da, ako osoba ne želi vidjeti i čuti tijek operacije, može mu se dati lagani hipnotički lijek, tako da je u stanju polu spavanja.
    5. Zatim se cijelo područje operacije (od koljena do struka) tretira antiseptičkim otopinama, nakon čega se na područje stopala nanosi poseban operativni film.
    6. Kirurg napravi rez kako bi dobio potpuni pristup zglobu.
    7. Nakon uklanjanja zahvaćenog zgloba, dio kosti je izrezan i u njega je umetnuta noga endoproteze.
    8. Nakon postavljanja obloge koja obavlja ulogu hrskavice, kao i glave endoproteze.
    9. Ponovno se vraća spoj, a tkanine se spajaju s unutarnjim i vanjskim navojem. Također, ponekad se u tu svrhu koriste i posebni metalni aparati.
    10. Šav se ponovno obrađuje antimikrobnim sredstvima.
    11. Na ranu se nanosi zavoj i pacijent se transportira na odjel.

    Izgleda kao šav nakon mini-invazivne zamjene TBS-a. On je vrlo mali.

    Važno je! Kako bi se smanjio rizik od postoperativnih komplikacija, pacijenti često imaju drenažu u tkivu. To su plastične cijevi kroz koje će iz rane teći krv. Odvodnja se uklanja 2-3 dana nakon operacije.

    Mora se imati na umu da u roku od 3-7 dana nakon zahvata, pacijent može patiti od boli, međutim, nažalost, to je neizbježan simptom. Za ublažavanje boli, pacijentu će se dati posebni snažni analgetski lijekovi.

    Kako bi se izbjegla tromboza, noge se stavljaju u kompresijske čarape koje istiskuju udove ispod koljena.

    Također u prvim satima nakon zahvata, osjetljivost nogu može biti privremeno narušena kod pacijenata. To je posve normalan osjećaj nakon epiduralne anestezije. Već sljedećeg dana noge nestaju i osjetljivost se nastavlja.

    Mnogi pacijenti su zainteresirani za pitanje trebaju li imati invaliditet nakon potpune zamjene zglobova. U isto vrijeme, odmah se mora reći da ta operacija sama po sebi nije razlog za izručenje skupine. Osobe s invaliditetom mogu se ustanoviti samo ako postoje teška kršenja stanja ili gubitak motoričkih funkcija zgloba.

    Najveća vjerojatnost invalidnosti kod osoba čiji su zglobovi potpuno izgubili motoričku funkciju. Također, skupina je često postavljena s dvostrukom endoprotezijom.

    Cijena uspostavljanja endoproteze kuka može biti sasvim drugačija. Na mnogo načina, cijena implantata određena je sljedećim čimbenicima:

    • klinika za endoproteziju gdje će se provoditi intervencija;
    • medicinske kvalifikacije;
    • korištenje određene vrste anestezije;
    • složenost operacije i ciljeve koje su liječnici postavili za sebe;
    • materijal i proizvođač endoproteze;
    • obujam rada;

    U prosjeku, trošak ove operacije u Moskvi je od 250.000 rubalja.

    Komplikacije nakon artroplastike

    Nakon završetka postupka, pacijent će biti prebačen u odjel, gdje će se brinuti o njegovom stanju medicinsko osoblje, kao i uređaji za kontrolu disanja, otkucaja srca, pulsa i krvnog tlaka. Također, anesteziolog bi se trebao s vremena na vrijeme zaustaviti kako bi mogao pratiti kako se pacijent odmiče od anestezije.

    Moguće su sljedeće komplikacije koje se mogu pojaviti u ranom razdoblju nakon operacije:

    1. Hematom. Obično se razvija u prvih nekoliko dana nakon operacije. Razlog za to može biti nepravilno instaliran odvod ili njihova odsutnost, zbog čega će se krv početi nakupljati iz šupljine tkiva.
    2. Oteklina. Smatra se relativno normalnim simptomom koji će se uvijek promatrati uz opsežne operacije.
    3. Pogoršanje bubrega, jetre ili srca može se javiti izravno tijekom operacije i tijekom prvog dana nakon nje. U takvom stanju, pacijent će vjerojatno biti premješten u jedinicu intenzivne njege kako bi mogao pratiti svoje zdravstveno stanje oko sata.
    4. Gubitak osjetljivosti nogu može se pojaviti ako kirurg ošteti živčane završetke. U uznapredovalim slučajevima javlja se potpuna paraliza udova, što će zahtijevati ponovljene neurokirurške intervencije.
    5. Infekcije. To se može dogoditi kao tijekom operacije s nedovoljnom sterilnošću postupka ili već tijekom preljeva. Znakovi infekcije bit će groznica, bol, slabost i gnoj iz rane. Za liječenje ovog stanja s jakim antibioticima.

    Tako se infektivni žari okreću oko endoproteze. Ovo je vrlo loša vijest za pacijenta...

  • Krvarenje se može dogoditi točno tijekom operacije. Ova komplikacija je posebno opasna u slučaju slabog zgrušavanja krvi.
  • Nekroza ili smrt tkiva - to su kasnije komplikacije. Ako ih nije moguće eliminirati lijekovima, pacijentu će možda trebati operacija kako bi uklonila nekrozu.
  • Nastajanje krvnih ugrušaka. Ova komplikacija je posebno opasna za osobe koje pate od vaskularnih bolesti. Kako bi ih se spriječilo, antitrombolitički agensi (varfarin, Fragmin, itd.) Se uvode u osobu čak i prije operacije.

    Tromboza je dugo uspješno kompenzirana, ali ima slučajeva kada ona utječe na statistiku postoperativnih komplikacija.

    Kasne moguće komplikacije nakon zamjene zglobova mogu biti:

    • dislokacija endoproteze (obično se događa s nepravilnim savijanjem operiranog zgloba);

    Dislokacija desnog implantata TBS.

    • upalni procesi u zglobu, uključujući one koji su popraćeni gnojnim sekretima;
    • prijelom kosti oko endoproteze može se pojaviti nakon ozljede ili pada;
    • otpuštanje proteze događa se kada se istroši.

    U ovom slučaju dijagnosticirano je otpuštanje endoproteze u femuru zbog pogrešne metode fiksacije ili veličine endoproteze.

    Važno je! Prilikom uspostavljanja kvalitetne endoproteze za mladića, jamstvo da će služiti oko petnaest godina je 95%. Ako endoproteza nije postavljena najviše kvalitete, ali se može istrošiti i deset godina kasnije.

    Na povišenom riziku za razvoj komplikacija nakon operacije su osobe oboljele od dijabetesa, stariji pacijenti, kao i oni koji su već bili podvrgnuti reviziji.

    Razdoblje oporavka uključuje pridržavanje sljedećih savjeta liječnika:

    1. Prvih dana nakon operacije potrebno je samo spavati na leđima.
    2. Dopušteno je stati na nogu tek od petog dana nakon zahvata. Prije toga možete hodati po štakama, ali nemojte opterećivati ​​nogu.
    3. Prvog dana nakon operacije možete piti vodu u malim gutljajima i jesti tekuće obroke. Nakon toga je dopušteno dodavati žitarice, povrće i voće u prehranu za brz oporavak.
    4. Svaki dan dok se šavovi ne skinu, treba obaviti zavoj za rane. Tretirajte ga antisepticima i trebate promijeniti zavoj čak i nakon pražnjenja kući.
    5. U kasnom razdoblju rehabilitacije osoba treba vježbati fizikalnu terapiju i fizioterapiju.

    Obratite se liječniku prije liječenja bolesti. To će pomoći da se uzme u obzir individualna tolerancija, potvrdi dijagnoza, osigura ispravnost liječenja i eliminiraju negativne interakcije lijekova. Ako koristite recepte bez savjetovanja s liječnikom, to je isključivo na vlastitu odgovornost. Sve informacije na stranicama prezentirane su samo u informativne svrhe i nisu medicinska pomoć. Sva odgovornost za prijavu leži na vama.

    Oporavak nakon artroplastike kuka

    U novije vrijeme, mnogi pacijenti koji pate od artroze kuka (koksartroza) ili imaju frakturu vrata bedrene kosti, bili su osuđeni na potpunu onesposobljenost zbog gubitka sposobnosti samostalnog kretanja. Srećom, uvođenje novih tehnologija u medicini omogućilo je pacijentima da izbjegnu ovu sudbinu, te izliječiti nekadašnji punopravni život. Jedna od tih tehnologija je totalna artroplastika kuka (TETS), kada se cijeli zglob kuka (glava, vrat femura, površina hrskavice acetabuluma) zamijeni sintetičkom protezom. No, kako bi sintetički spoj funkcionirao jednako kao i "prirodni", važno je ne samo izvršiti operaciju na razini razreda. Trebate kompetentni postoperativni oporavak ili rehabilitaciju nakon artroplastike. I to ne ovisi samo o liječniku, već io pacijentu.

    problemi

    TETS je samo po sebi tehnički teška i traumatska operacija. Izrezani su koža i mišići, uklonjena su tkiva kosti i hrskavice istrošenog zgloba. Zatim se noga proteze fiksira u femoralni kanal. Tešku operativnu traumu prati bol, oslobađanje biološki aktivnih tvari iz tkiva u krv. To pak dovodi do promjene u radu srca, pluća, sustava zgrušavanja krvi. Preoperativna priprema i anestezija uklanjaju sve te negativne učinke, ali samo u određenoj mjeri.

    Podrazumijeva se da ljudi idu za artroplastikom, blago rečeno, ne iz dobrog života. Za takvu operaciju potrebna su stroga očitavanja. Takve indikacije uključuju uništavanje zglobnih struktura zbog koksartroze ili frakture kuka. Kod koksartroze, atrofične promjene u mišićima donjeg ekstremiteta i leđa razvijaju se kao posljedica dugotrajnih poremećaja kretanja, a rad zdjeličnih organa poremećen. Opterećenje na kralježnici raste, što dovodi do razvoja lumbosakralne osteohondroze i radikulitisa.

    Ne zaboravite da je veliki broj pacijenata operiran za TETS - ljude starije i starije dobi. To znači da su funkcije srca, disanja i endokrinog sustava u različitim stupnjevima narušene. Kod nekih bolesnika poremećaji su dekompenzirani i pogoršani nakon operacije. Osim toga, sama operacija i postoperativni odmor u krevetu dovode do oslabljene peristaltike (kontrakcije) crijeva, sve do razvoja atonske crijevne opstrukcije. Ne smijemo zaboraviti da je u starosti sposobnost regeneracije, ozdravljenja oštećenih tkiva tijekom operacije značajno smanjena. Imunitet je oslabljen, što rezultira povoljnim uvjetima za uvođenje infekcije.

    Dakle, postoperativni problemi nakon artroplastike kuka su sljedeći:

    • Pacijent je zabrinut zbog postoperativne boli.
    • Postojeća atrofija mišića je pogoršana.
    • Kardiopulmonalna insuficijencija se pogoršava
    • Oštećen je rad crijeva
    • Visok rizik od moždanog udara uslijed porasta krvnog tlaka
    • Poremećaji zgrušavanja krvi mogu dovesti do tromboze vena donjih ekstremiteta i do izuzetno teškog stanja - plućne embolije
    • Postoperativna rana može poslužiti kao ulazna vrata za infekciju.

    Glavni pravci rehabilitacije

    Mjere za obnavljanje motoričke funkcije i sprječavanje postoperativnih komplikacija su složene. Nepotrebno je reći da je glavni fokus na fizikalnoj terapiji (fizikalnoj terapiji) koja je osmišljena kako bi se osigurala optimalna izvedba novo stečenog zgloba i cijelog donjeg ekstremiteta. Uz terapiju vježbanjem provode se i druge terapijske mjere uz korištenje lijekova različitih skupina, kao i fizioterapeutske procedure.

    A prvi takav događaj je postoperativna analgezija, u kojoj se kombiniraju ne-narkotički (Renalgan, Dexalgin) i narkotički (Morfij, Promedol) lijekovi. Za prevenciju teških plućnih srčanih bolesti, pacijentima se propisuju lijekovi za srce (Mildronat, Riboxin, ATP). Takvi bolesnici pokazuju udisanje (udisanje) kisika. Kroz poseban aparat za disanje dolazi do vlažnog kisika.

    Druga važna točka je prevencija trombotskih komplikacija, koje se često javljaju u bolesnika u starosti nakon operacije. Istodobno, u stijenkama donjih ekstremiteta formiraju se i blizu-zidni trombi, koji se, otpuštanjem, dovode u plućnu arteriju krvotokom i začepljuju. Blokada glavnog debla plućne arterije može uzrokovati trenutnu smrt. Da bi se to spriječilo, zavojite noge elastičnim zavojem i ubrizgajte sredstva koja sprječavaju zgrušavanje krvi (Fraksiparin, Clexane) kod takvih pacijenata prvih nekoliko dana nakon operacije. Kako bi se uklonila postoperativna atonija crijeva, propisane su injekcije Proserina i Ubretida. Antibiotici se moraju propisati (Ceftriaxone, Metrogil).

    Principi fizikalne terapije

    Postoji pogrešno mišljenje da se fizikalna terapija nakon artroplastike kuka može izvoditi samo u kasnom postoperativnom razdoblju, au prvim danima je potreban strog odmor. Ta pogrešna taktika može dovesti do kontraktura (trajna ograničenja opsega pokreta) i do trombotskih komplikacija. Stoga se neke, najjednostavnije opterećenja, izvode već prvog dana nakon operacije, nakon izlaska iz anestezije. U provedbi terapije vježbanjem treba promatrati princip faziranja, kada se vježbe obavljaju u nekoliko faza.

    Faza nula

    Nulta faza - prvog dana nakon operacije, kada se izvode sljedeće vrste vježbi:

    • Podizanje i uklanjanje stopala gore i dolje svakih 10 minuta. - tzv pumpa za stopala
    • Rotacije u skočnom zglobu u oba smjera 5 puta
    • Kratkotrajno, za 10 minuta, napon prednjih kvadricepsa bedra
    • Savijanje koljena tijekom stezanja pete
    • Kontrakcije stražnjice s naknadnim stresom tijekom 5 sekundi
    • Uzimanje upravljane noge na stranu i vraćanje u početni položaj
    • Podizanje ravne noge na nekoliko sekundi.

    Prva faza

    Prva faza, 1-4 dana nakon operacije - tzv. stroga briga. U to je vrijeme dopušteno sjediti na bolničkom krevetu ili stolcu, a zatim se kretati s štakama ili posebnim hodačima. Važno: prilikom sadnje, ne savijajte ud u zglobu kuka više od 900, ne prelazite noge. Naprotiv, ležati na krevetu, pokušati uzeti nogu u stranu. Da biste to učinili, možete staviti jastuk između nogu. Glavne vrste vježbi u ovoj fazi izvode se u stojećem položaju:

    • Savijanje noge u zglobovima koljena i kuka
    • Ispravljajte nogu na zglobu kuka i povlačite je natrag
    • Otmica nogu u stranu.

    Druga faza

    Druga faza rehabilitacije ili obmanjujuće mogućnosti - 5 dana - 3 tjedna nakon operacije. Mnogi pacijenti u ovom trenutku osjećaju val snage, umorni su od ukočenosti i neaktivnosti. No, zglob još nije jak i očuvana je atrofija mišića. U ovoj fazi prikazana su opterećenja motora - krećući se duž horizontalne površine, ali ne više od 100-150m. ili se spušta niz stube. Penjući se stubama, treba se osloniti na štap ili na štaku. U isto vrijeme, zdrava noga stavlja se na viši korak, a zatim operira, a zatim trska. Kada se spuštate stepenicama, sve se radi obrnutim redoslijedom.

    Treća faza

    Treća faza rehabilitacije, "početak rada" - nakon 1-2 mjeseca. nakon operacije. U to je vrijeme implantirani zglob „navikao“, a mišići i ligamenti postali su toliko jaki da možete glatko povećati opterećenje i izvršiti ih kod kuće. Vježbe u ovom razdoblju slične su prethodnim, ali se izvode s opterećenjem. Kao teret možete koristiti elastičnu traku. Jedan kraj trake je vezan za operiranu nogu na razini gležnjeva, a drugi na fiksni predmet, na primjer, na ručku vrata, nakon čega se izvode zavoji, ispravljači i vodovi.

    Tijekom tog razdoblja možete povećati trajanje hodanja - pola sata 3-4 puta dnevno. Prikazane su čak i vježbe na stacionarnom biciklu. U ovom slučaju, ne zaboravite jedno pravilo - pojava boli služi kao signal za prestanak nastave. Međutim, ne biste trebali dugo sjediti, više od sat vremena, u čvrstom položaju. Pravilo gore navedenog pravog kuta također se mora poštivati. Općenito, tijekom svakog sata treba malo hodati, nekoliko minuta.

    Tijekom rehabilitacije nakon endoproteze zamjena vježbanja nužno je kombinirana s fizioterapijskim postupcima, među kojima su darsonval, fonoforeza, magnet, amplipulse. Zahvaljujući ovim postupcima, oticanje se konačno eliminira, stimulira se rad mišića. Završna faza rehabilitacije artroplastike kuka je boravak u blatnim mjestima.

    Život nakon artroplastike kuka

    Normalizirajte vlastiti život nakon artroplastike kuka, zadatak koji će zahtijevati od pacijenta da u potpunosti koncentrira svoju volju i strpljenje. Vraćanje funkcionalnih i društvenih sposobnosti osobe nakon ove operacije zahtijevat će puno vremena i truda.

    • Prvih dana nakon operacije
    • Stvaranje života nakon zamjene kuka u kući
    • Daljnji način života
    • Povezani videozapisi

    Cijelo razdoblje rehabilitacije može se podijeliti u dvije glavne faze:

    1. Rani postoperativni zahvat koji započinje na kraju operacije i provodi se u zdravstvenoj ustanovi.
    2. Kasni postoperativni zahvat, koji počinje nakon dva tjedna zacjeljivanja rana i nastavlja se do potpunog oporavka svih tjelesnih funkcija.

    Prvih dana nakon operacije

    Tijekom prva dva do tri tjedna nakon endoproteze, pacijent je u bolnici, pod budnim nadzorom medicinskog osoblja. U tom razdoblju života glavni zadaci su najbrže zacjeljivanje postoperativnih rana i eliminacija moguće upale. Normaliziran je rad svih tjelesnih sustava, a spriječeni su i preljevi. Pacijentu u ranom postoperativnom razdoblju preporučuje se izvođenje izvodljivih vježbi.

    To uključuje:

    • sjediti na krevetu rukama;
    • okretanje stopala s jedne strane na drugu u ležećem položaju;
    • naizmjenična napetost svih mišića operirane noge, uz iznimku kretanja u zglobovima;
    • poboljšana terapijska vježba za zdrave noge i gornje udove.

    Posebne mjere, kao što su magnetna i UHF terapija, provode se radi ublažavanja edema i boli nakon endoproteze. Moji pacijenti koriste dokazani alat pomoću kojeg se možete riješiti boli u 2 tjedna bez puno truda.

    U prosjeku, tjedan dana nakon operacije, metodolog u vježbama fizioterapije, u početku započinje s učenjem postupaka za prilagodbu osobe životu nakon proteze kuka. Suština treninga je naučiti pacijenta da se pravilno kreće, izbjegavajući nepotreban stres na nozi i počevši od najjednostavnijih vježbi. Postupno, oni uče pravilno izići iz kreveta i djelomično opteretiti operirani zglob.

    Dva tjedna nakon endoproteze, pacijent je treniran da se kreće po ravnoj površini, koristeći štake ili posebne hodalice. To je tzv. Trostruko hodanje, kada glavna raspodjela tjelesne težine pada na štake i zdrav ud.

    Stvaranje života nakon zamjene kuka u kući

    Koliko će točne i redovito provoditi preporuke nakon endoproteze kuka, razdoblje potpunog oporavka u velikoj mjeri ovisi o tome. U početku, po povratku kući, potrebno je izvršiti sve vježbe koje je propisao fizioterapeut za oboljele udove. Sam ili uz pomoć rođaka, kako bi se osiguralo maksimalno ugodno kretanje po stanu.

    Prvi puni seks nakon artroplastike kuka moguć je najranije šest tjedana nakon povratka kući. Tijekom tog vremena dolazi do potpune regeneracije i zacjeljivanja oštećenih mišića i ligamenata. No, prilikom prvog posjeta liječniku, savjetuje se savjetovanje o najprihvatljivijim položajima koji će izbjeći nepotrebna opterećenja.

    Jedan od najosnovnijih medicinskih pregleda provodi se 6 mjeseci nakon artroplastike kuka. Tijekom tog razdoblja osoba počinje samouvjereno kretati, praktički nema boli. Na pregledu liječnik određuje kako umjetni zglob ispunjava svoje funkcije. Jesu li u okolnim mišićima i tkivima došlo do različitih patoloških promjena? Prema rezultatima, liječnik propisuje novi set vježbi i prilagođava rane preporuke. U ovoj fazi poželjno je nastaviti liječenje u specijaliziranom sanatoriju.

    Na forumu za rehabilitaciju nakon artroplastike kuka možete pronaći povratne informacije od sudionika o specifičnim rehabilitacijskim centrima ili medicinskim ambulantama. Godinu dana nakon protetike, liječnik određuje kako je novi umjetni zglob srastao s kostima, kakve su se promjene pojavile u okolnim tkivima.

    Potrebno je stalno zapamtiti da je s najmanjim pogoršanjem zdravlja nemoguće odgoditi komunikaciju s liječnikom. Oteklina na području operacije, povišena temperatura kože ili cijelo tijelo, crvenilo - znakovi su trenutnog liječenja liječniku.

    Daljnji način života

    Tako da novi zglob ne izaziva razne probleme u budućnosti nakon artroplastike, treba održavati određeni način života. Prosječni vijek trajanja ove proteze je 15-20 godina. Da biste ga proširili, morate pažljivo pratiti vlastitu težinu, izbjegavati iznenadne pokrete i preopterećivati ​​operiranu nogu.

    Usklađenost s prehranom bogatom vitaminima i elementima u tragovima pomoći će ojačati koštano tkivo, kao i održati tonus mišića. Ne zaboravite na redovite posjete liječniku koji će pratiti stanje i dati sve potrebne preporuke.

    Tko treba zamjenu kuka - rehabilitacija nakon operacije

    Nastanak zgloba kuka (TS), koji je jednostavan sinovijalni zglob, javlja se uz sudjelovanje dvije zglobne kosti - ilijačne i femoralne kosti.

    Depresija nalik na zdjelu na vanjskoj strani zdjelične kosti (acetabulum) i sferična kost glave bedrene kosti zajedno tvore zglob kuka, što je vrsta zglobne konstrukcije.

    Glava bedra je povezana s bedrom oko vrata, što se kod običnih ljudi naziva "vrat bedra". Unutarnji dio acetabuluma i sama glava bedra prekriveni su slojem posebne zglobne hrskavice (hijalina).

    Hrskavica je elastična i istovremeno jaka i glatka u zglobu. Osigurava klizanje prilikom rada zglobova, naglašavajući zglobnu tekućinu, raspoređuje opterećenje tijekom kretanja i potrebnu amortizaciju.

    Oko glave zgloba nalazi se kapsula koja se sastoji od vrlo gustog i trajnog vlaknastog tkiva.

    Pričvršćivanje zgloba nastaje:

    1. Ligamenata. Vanjski stegnite jedan kraj femura, drugi - zdjelicu. I unutarnji ligament glave zdjelične kosti povezuje samu glavu s acetabulumom zdjelične kosti.
    2. Mišići. Oni okružuju zglob kuka - stražnjicu u leđima i prednje strane bedara. Što je bolji mišićni okvir zgloba, manje su traumatska opterećenja pri trčanju, neuspješnim skokovima i pokretnim težinama. Također je važno da dobra količina snažnih radnih mišića s krvlju opskrbljuje zglob dovoljnom količinom hranjivih tvari.

    Uz pomoć zgloba kuka, osobi se istovremeno osiguravaju sljedeće funkcionalne sposobnosti:

    • stabilnost tijela (podrška, ravnoteža);
    • različitim pokretima.

    Zašto je zahvaćen zglob

    Očigledni uzroci ozljede su ozljede. Primjeri su fraktura vrata bedrene kosti, dislokacija nosača ili njezine subluksacije.

    Ne-očite - bolesti (infektivni i bez artritisa, osteoartritis, upalni procesi u zglobnom i periartikularnom tkivu).

    • upala zdjelice - obično uzrokovana artritisom različitih etiologija, burzitisom, sinovitisom itd.;
    • patologija zajedničkog odbacivanja - displazija;
    • nekroza u glavi CU nekih dijelova koštane srži - neinfektivna nekroza (avaskularna).

    Kada i kome treba zamjena kuka

    Pojava bolova u zglobu kuka je signal da trebate kontaktirati profesionalca kako biste utvrdili njegove uzroke. Da biste to učinili, u početnoj fazi treba proći X-ray pregled vozila.

    Endoprotetska zamjena može biti rješenje za istrošeni ili trajno ozlijeđeni zglob, što se može navesti u takvim slučajevima:

    • ne spaja lom glave vozila;
    • frakture vrata butne kosti ili acetabuluma kod starijih pacijenata;
    • aseptička nekroza;
    • tumorske bolesti TS;
    • deformirajuća artroza treće faze;
    • kongenitalna dislokacija kuka, itd.

    Koje vrste operacija nude lijekove?

    U uvjetima moderne medicine, pacijentima se po vrsti proteze nude tri vrste operacija:

    1. Zamjena površina vozila - uklanjanje hrskavičnih slojeva iz acetabuluma zamjenom posebnog umjetnog materijala i okretanjem glave bedrene kosti stavljanjem metalne kapice. Slip, zahvaljujući takvoj zamjeni zglobnih površina, postiže se blizu prirodnog.
    2. Djelomična protetika - zamjena, na primjer, glave zdjeličnog zgloba s dijelom vrata bedrene kosti, zglobnim ležištem.
    3. Potpuna protetika - uklanjanje cijelog zgloba kuka i njegova zamjena s EP (endoproteza).

    Vrste endoproteza

    U modernoj medicini postoji više od šest desetaka modifikacija endoproteza dnevno. Podijeljeni su metodom fiksacije i materijalom. Danas postoje tri načina popravljanja:

    • fiksacija bez cementa nastaje zbog činjenice da kost zgloba raste u površinu EP-a;
    • cement - endoproteza se fiksira posebnim koštanim cementom;
    • mješoviti (hibridni) - šalica je pričvršćena bez koštanog cementa, a noga - s cementom.

    Moderne kombinacije materijala iz kojih se izrađuju proteze biraju se ovisno o bolesnikovoj bolesti, dobi i načinu života. Mogu biti:

    • metal - metal;
    • metal - plastika vrlo visoke kvalitete;
    • keramika - keramika;
    • keramika - plastika.

    Priprema za operaciju

    Sve potrebne informacije o pripremi za operaciju dat će vam liječnik.

    Međutim, postoje trenuci za koje će se pacijent unaprijed pripremiti (posebno oni koji su usamljeni).

    Budući da se rehabilitacija nakon zamjene zgloba nastavlja kod kuće, vrijedi pripremiti svoj dom za postoperativni period oporavka:

    • kupuju posebnu opremu u obliku hodalice ili štaka, posebnu wc dasku i tako dalje;
    • prestanite uzimati određene lijekove (anti-upalne tvari koje sadrže aspirin);
    • ako je potrebno, smanjite težinu;
    • obavljaju fizičku obuku;
    • posjetite stomatologa;
    • odustati od loših navika (pušenje).

    Prije operacije, pacijent je obvezan izvršiti potrebne dokumente (obavljanje operacije u gotovini, prema ugovoru kao dio zdravstvenog osiguranja ili prema kvotama saveznog programa pružanja besplatne visokotehnološke medicinske skrbi); razgovarajte s anesteziologom o najpovoljnijoj opciji za vašu anesteziju; najmanje 12 sati prije operacije prestati jesti.

    Operacija zamjene zglobova

    Suvremeni napredak u medicini dopušta i otvorenu kirurgiju za endoprotetiku TC, te minimalno invazivnu i minimalno invazivnu.

    Danas je minimalno invazivna kirurgija (MO) najčešća zbog minimalnog utjecaja na tijelo.

    Za izvođenje MO potrebno je:

    • visoka stručnost i profesionalnost kirurga i cjelokupnog medicinskog osoblja;
    • dostupnost tehničkih mogućnosti (endoskopska oprema, high-tech materijali).

    Ovisno o složenosti zahvata (djelomična ili potpuna protetika), vrijeme može trajati od jednog do tri do četiri sata:

    • anestezije;
    • stavljanje katetera u uretru (kako bi se spriječilo nehotično mokrenje i kontrolirala količina tekućine koju tijelo izlučuje);
    • rez od vanjskog dijela bedra (ili dva manja - na bedru i na području prepona);
    • piling i rezanje tkiva oko vozila;
    • postavljanje proteza;
    • obnavljanje integriteta tkiva i šivanje rana.

    Video jasno pokazuje kako radi endoproteza kuka.

    Moguće komplikacije

    Svaka operacija u tijelu može imati svoje negativne posljedice. Komplikacije nakon zahvata najčešće se javljaju kod operiranih bolesnika:

    • s velikom deformacijom zgloba;
    • s pretilošću ili velikom mišićnom masom;
    • s brojnim ozbiljnim popratnim bolestima - dijabetesom, bolestima krvi, srca i cijelog kardiovaskularnog sustava, itd.

    Zamjena zglobova može uzrokovati takve komplikacije:

    • nije ispravan položaj endoproteze;
    • oštećenje živčanih vlakana, arterija;
    • poremećaj postoperativnog zacjeljivanja rana;
    • pojavu infekcija;
    • prijelom kostiju kuka, dislokacija ili “iskakanje” proteze;
    • tromboza u venama dubine.

    Rehabilitacija nakon operacije

    Rehabilitacija nakon artroplastike može biti duga i trajati do 6 mjeseci.

    Pacijent treba promatrati bod, tjelesnu temperaturu i osjećaje. Bolovi u tom razdoblju mogu proći i vratiti se, pacijent bi trebao biti spreman za to i uložiti napore kako bi u potpunosti obnovio motoričke funkcije tijela.

    Prvih nekoliko dana pacijentu se propisuju lijekovi protiv bolova, protuupalni.

    Daljnja rehabilitacija nakon zamjene zgloba kuka je imenovanje posebne svjetlosne gimnastike i vježbi disanja.

    Da bi se spriječile kontrakcije tetiva i kože, ojačao mišićni okvir oko proteze, pacijentu je propisana fizikalna terapija.

    Kao što pokazuju pregledi pacijenata koji su podvrgnuti endoprotetici, vrijedi pridržavati se preporuka stručnjaka što je više moguće, a zatim će rehabilitacija biti brza i praktički bezbolna.

    Kako je rehabilitacija nakon operacije zgloba kuka detaljno opisana u videu.

    Gdje mogu dobiti operaciju u Rusiji

    Rad protetike TC je proces visoke tehnologije.

    U 2015. uključivanje visokotehnološke medicinske skrbi (VMP) u sustav obveznog zdravstvenog osiguranja predviđeno je novim zakonodavnim projektom „O obveznom zdravstvenom osiguranju u Ruskoj Federaciji“.

    Dakle, ovdje nećemo navesti tko će platiti za operaciju - pacijent ili osiguravajuća društva.

    Trošak zamjene zgloba kuka sastoji se od proteze i same operacije. Do danas, trošak operacije (totalna artroplastika kuka) kreće se od 210 do 300 tisuća rubalja (ovisno o cijeni proteze).

    Zamjena zglobova kuka u Rusiji vrši se u saveznim ustanovama za javno zdravstvo (FC Traumatologija, Ortopedija i Endoprotehnika, regionalne kliničke bolnice, istraživački instituti), te u privatnim klinikama Ruske Federacije.

    • JSC "Medicina";
    • Obiteljska klinika;
    • GKB br. 67 (Moskva);
    • KB MGMU njih. Sečenova;
    • CM-Clinic;
    • CDB RAS;
    • Multidisciplinarni medicinski centar "K + 31";
    • DKB ih. Semashko;
    • Središnji projektni biro br. 2 DD "Ruske željeznice", itd.

    Liječili su ga u Češkoj, dr. Deniger mi je operirao na minimalno invazivan način. Shramchik mali ispostavilo. U isto vrijeme, nakon frakture sam imao osteosintezu 2009. godine. Kak...

    Prije 1 mjesec od Gleba

    Ali ne na Institutu Vishnevsky iz Akhmedov B. G. I Chililov, brinuti o sebi, oni su vrlo zauzeti. I nepažljiv prema bolesnima, doveden do sepse i smrti tijekom izborne operacije! Tako da sve...

    Prije 2 godine, 6 mjeseci Foothere

    Želim reći svima koji sumnjaju - morate se prisiliti da ostavite po strani sumnje, jer se kvaliteta života definitivno poboljšava !! Bila sam jako uplašena za ujaka - on...

    Prije 2 godina, 6 mjeseci Hopingorm

    Učinio je endoprostetiku 14. prosinca. Po kvoti. Na Ivankovskom sh. 3, centar je šik, štićenici, medicinske sestre, hrana je izvan hvale! Ali liječnici nisu zadovoljni. Ni jedan način...

    Prije 2 godine, 7 mjeseci Issuryany

    U dobi od 27 godina dijagnosticiran je ONGB. Bio je podvrgnut liječenju, fizičkom odgoju, ali ništa nije pomoglo. Postajalo je još gore. Svi liječnici kojima sam se obratio preporučio je operaciju, jer možemo...

    Prije 2 godine, 7 mjeseci Eithluctivent

    Moja 78-godišnja baka je slomila bedra. Ako je ranije bila presuda (stariji ljudi su ostali nepokretni, morali su lagati i postojali su problemi s plućima, ustajali su...

    Prije 2 godine, 8 mjeseci Arriden

    Imao sam dijagnozu displazijske koksartroze 3. stupnja, noga mi je bila kraća za 4 cm, praćena šepavošću i boli, to je trajalo dosta dugo, što je utjecalo na...

    Prije 2 godine, 9 mjeseci Walkienting

    Želim vam ukratko reći kako je to bilo s nama, mojom bakom, '83., A ona je trebala operaciju na zglobu, jer je već bilo nemoguće hodati, odlučili smo ne čekati kvotu, skupljali novac i odlazili...

    Prije 2 godine, 9 mjeseci Finingolfin

    Dijagnoza koksartroze 4 stupnja, aseptička nekroza glave kosti kuka. Kao što kažu - shvatio sam! Tada nije izliječio, uzeo je kondroprotektore i pokušao homeopatiju,

    3 godina, 1 mjesec ago Doriangethl

    Oni su obavili zadaću da zamijene zglob kuka. Prije i poslije je samo nebo i zemlja. Liječnik joj je rekao prije 10 godina što je potrebno, ali nije htjela - tolerirala bi, ali u 8...

    Prije 3 godina, 2 mjeseci Anarts

    Počet ću s pojavom bolesti. Imam reumatoidni artritis od svoje 11. godine i razbolio sam se nakon gripe. Do dobi od 23 godine, h / b i zglobovi koljena su propali. Bilo je skraćivanje nogu za 2,5 cm, noge više nego jednom...

    3 godina, 3 mjeseci ago Isendingerindomself

    Ako vam je ta operacija dodijeljena, ne brinite i slažete se. Tehnologija rada dobro je razvijena i rizici su minimalni. Sama operacija trajala je oko 3 sata. P...

    Prije 3 godine, 4 mjeseca Enduinciened

    U ožujku 2013. izvršena je zamjena endoproteze h / w zgloba. Operacija i proteza su slobodni. I tako u redu: Dobivate zaključak od traumatologa u dijagnostičkom centru - med. za...

    Prije 3 godine, 3 mjeseci Takenesterce

    Imam 36 godina. Krajem srpnja 2014., tj. Prije manje od 2,5 mjeseca, imala je operaciju zamjene zgloba kuka. Dijagnoza dysplastic coxarthrosis stupnja 3. Produljivalo se...

    Prije 3 godine, 7 mjeseci Pref

    Prošao je mjesec dana, dok sam radila na zamjeni zgloba kuka (3. srpnja 2014.). Liječnik je rekao da na šetaču hoda mjesec dana nakon operacije. Ali nisam čekala pet dana. Već sam otišla...

    Prije 3 godine, 9 mjeseci Stilotecion

    20.06.2014 učinio je zamjenu zgloba kuka zadovoljnom. Operacija je trajala 2 sata. Preporučujem odabir kirurga s velikim iskustvom. Nakon dva tjedna hodam po štakama. Nijedna nije loša...

    Prije 3 godine, 10 mjeseci Fortniship

    Rođen sam s dislokacijom zgloba kuka u desnoj i lijevoj dislokaciji. 1,5 godina sam imao lijevu operaciju nakon 6 mjeseci. Kao što se sjećam u djetinjstvu sam igrao na istoj razini s drugima...

    Prije 4 godine, 3 mjeseca Officiendeed

    Nadam se da će moj pregled spasiti zdravlje drugih. Odaberite liječnika i ne idite u ruke mesara, iako s regalijama. Nema više snage za šutnju. Godine 2012. odlučio se na operaciju zamjene...

    Prije 4 godine, 7 mjeseci Increcion

    Kao dijete, u dobi od 12 godina, loše sam pao s bicikla, sve je završilo s 3 operacije na zglobu kuka. Tada se artroza koksa i pokretljivost zgloba snažno razvijaju u umu...

    Prije 5 godina, 1 mjesec Imaguel

    Ja imam 48 godina, došlo je do ozljede djeteta, što nije pridalo važnost. Rezultat je zajednička zamjena, pojam je već pet godina. Zadovoljan, malo huligansko skijanje. Liječnik kaže da je huligan više...